Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΤΡΩΤΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ



Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2013, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου, στην αίθουσα του φορέα, που...
είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στη συνέλευση κυριάρχησε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, σε όλους όσους παραβρέθηκαν. Εγκρίθηκαν ομόφωνα, ο απολογισμός και τα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους 2012.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 (ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ-ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ)
«ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ»: στις 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, παρουσία 90 μελών πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τα μέλη μας αντάλλαξαν θερμές ευχές και συζήτησαν ποικίλες δράσεις που μπορούν να αναδείξουν το σύλλογο τη νέα χρονιά. Την πίτα ευλόγησε το επίτιμο μέλος του συλλόγου μας, Αρχιμανδρίτης Πατέρας Άνθιμος.

«1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΕΤΡΩΤΙΩΤΩΝ»: στις 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 60 νέες και νέοι που έλκουν την καταγωγή τους από τα Πετρωτά, ανταποκρίθηκαν στο «Κάλεσμα Γνωριμίας» του ΔΣ του συλλόγου. Οι παρευρισκόμενοι νέοι αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες για τη συμμετοχή τους στα πολιτιστικά δρώμενα του συλλόγου, καθώς και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά του συλλόγου, πραγματοποιείται παρόμοια συνάντηση νέων.

«ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ»: στις 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στην αίθουσα του συλλόγου, 45 μέλη και φίλοι του συλλόγου, τήρησαν το πατροπαράδοτο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και τσίκνισαν έως αργά το βράδυ με τη μουσική συνοδεία ορχήστρας, αποτελούμενης από μέλη του συλλόγου – τον Αρχοντή Σακαλή στο κλαρίνο, τον Δημήτρη Παλιακούδη στο βιολί και το τραγούδι και τον Πασχάλη Νικολαίδη στο τουμπερλέκι.

«ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ»: στις 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ σε κεντρικό ξενοδοχείο, διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο ετήσιος Χορός του συλλόγου με την παρουσία 150 και πλέον μελών και φίλων. Παρέστη και ο πρόεδρος του χωριού Τρ.Νικολαίδης. Τη μουσική κάλυψη της βραδιάς είχε η καταξιωμένη παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Αλβανόπουλου.

«ΕΘΙΜΟ «ΒΑΣΙΛΙΑΣ»: την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ στα Πετρωτά Τριγώνου, αναβιώσαμε με τεράστια επιτυχία τον «ΒΑΣΙΛΙΑ», το πατροπαράδοτο έθιμο του χωριού μας. Η πρωτοβουλία αναβίωσης του εθίμου, ανήκει αποκλειστικά στο σύλλογο μας. Συνδιοργανώσαμε το έθιμο με τον πρόεδρο του χωριού και το σύλλογο "Ακρίτες" Αλεξ/πολης, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ξεκινώντας την προσπάθεια διοργάνωσης του εθίμου, μερικές μόνον ημέρες πριν, κανείς μας δεν περίμενε την τόσο μεγάλη επιτυχία. Ήταν όμως αναπόφευκτο το αποτέλεσμα, γιατί ‘‘όπλα’’ μας ήταν η καλή προετοιμασία, οργάνωση και σχεδιασμός. Αλλά πάνω από όλα, προϋπήρχε η αστείρευτη διάθεση και η τεράστια αγάπη όλων μας για το χωριό. Η αγάπη επίσης των συγχωριανών μας, ήταν έκδηλη σε κάθε σοκάκι του χωριού. Τα περισσότερα σπίτια ήταν ανοιχτά και μας υποδέχονταν γνώριμα χαμογελαστά πρόσωπα, με πεντανόστιμα κεράσματα και μας ξαπόστελναν με ολόψυχες ευχές. Αναβιώσαμε έναν παραδοσιακό Πετρωτιώτη ΒΑΣΙΛΙΑ, χαρακτήρα που επάξια απέδωσε το αξιότιμο μέλος μας, ο Διαμαντής Παλιακούδης. Μετά από πολλά χρόνια, η άριστη νέα αρχή που κάναμε, θα έχει και συνέχεια, η οποία να είναι ακόμη καλύτερη, για να μη μείνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, το μοναδικό αυτό έθιμο του χωριού μας. Ο σύλλογος μας κατέγραψε όλο το έθιμο σε ψηφιακό δίσκο (DVD) και δημιούργησε πλούσιο άλμπουμ φωτογραφιών.

«ΓΙΟΡΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ»: στις 8 ΜΑΡΤΙΟΥ οι γυναίκες είχαν την τιμητική τους. 20 περίπου μέλη του συλλόγου μας, γιόρτασαν δεόντως την αξιοσέβαστη αυτή ημέρα σε εστιατόριο της πόλης.

«ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΟΦΕ»: στις 11 ΜΑΡΤΙΟΥ στην αίθουσα του συλλόγου Γυναικών στα Δίκαια Τριγώνου, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γ.Σ. της «Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου», που αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο του Νομού μας. Ο σύλλογος μας ως μέλος της ΕΠΟΦΕ, συμμετείχε στη συνέλευση με εκπροσώπους τον πρόεδρο  Δ.Κελεμίδη και τον αντιπρόεδρο Β.Σισμανίδη, ο οποίος έκανε αξιόλογη τοποθέτηση. Σημαντικότατη επιτυχία αποτέλεσε η διεκδίκηση εκ μέρους του πρόεδρου μας και η ανάληψη τελικά της διοργάνωσης από το σύλλογο μας, της επόμενης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟΦΕ (20/1/2013). Η διοργάνωση μάλιστα, μας ανατέθηκε με μεγάλη πλειοψηφία των παρόντων συλλόγων, πράγμα που αναγνωρίζει τη δυναμική του συλλόγου μας και αποτελεί για μας τιμητικό γεγονός.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ: στις 23 ΜΑΡΤΙΟΥ στον Ιερό Ναό Πετρωτών, μέλη του συλλόγου συμμετείχαν στην τέλεση των Δ΄ Χαιρετισμών της Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσώπησε η Γεν. Γραμματέας Χρυσούλα Θεοχαρίδου.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ: την 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ στην αίθουσα του συλλόγου και παρουσία περίπου 90 μελών, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του συλλόγου. Η συνέλευση έδωσε την αίσθηση οικογενειακού περιβάλλοντος σε όλους τους παρευρισκομένους. Εγκρίθηκαν ομόφωνα, ο απολογισμός του παρελθόντος έτους 2011 και ο προγραμματισμός δράσεων για το 2012.

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 9ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ: στις 20 ΜΑΙΟΥ στην αίθουσα του συλλόγου, η ΕΠΟΦΕ και ο σύλλογος μας, συνδιοργάνωσαν προσυνεδριακή ημερίδα εν όψει του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που έλαβε χώρα στις Φέρες τον Αύγουστο. Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου του συλλόγου μας, χαιρετισμό προς τους συνέδρους απεύθυνε η αντιπρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Μ.Καρυπίδου. Ως κεντρικός εισηγητής της ημερίδας, ο αντιπρόεδρος μας Β.Σισμανίδης ανέπτυξε εμπεριστατωμένα το θέμα: «Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών: Χθες, Σήμερα, Αύριο. Επισημάνσεις-Προτάσεις». Ακολούθησαν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων του νομού, οι οποίες και κατατέθηκαν στη γραμματεία του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών.

ΕΚΠΟΜΠΗ «Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ»: στις 28 και 29 ΙΟΥΛΙΟΥ στα Πετρωτά, ο σύλλογος μας σε γόνιμη συνεργασία με την ποιοτική μουσικοχορευτική εκπομπή της δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης, που φέρει τον τίτλο «Ο Τόπος και το Τραγούδι του», αναδείξαμε τη Γενέτειρα Γη, μέσα από την πλούσια λαογραφική παράδοση της. Για δύο ημέρες, 40 αξιέπαινα μέλη του συλλόγου και συγχωριανοί μας, συμμετείχαν στα γυρίσματα της εκπομπής, είτε μέσω του χορευτικού είτε παίρνοντας μέρος στις συνεντεύξεις. Στην εκπομπή, ξετυλίγεται η πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση του χωριού, προβάλλεται η αρχιτεκτονική κληρονομιά και η ιστορία του οικισμού, μέσα από τα αρχαία λατομεία εξόρυξης πέτρας γνωστά ως «Μαντένια». Ο σύλλογος μας, στον οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου η συγκεκριμένη πολιτιστική πρωτοβουλία και διοργάνωση, συμβάλει άλλη μια φορά τα μέγιστα, για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας. Συνεργαστήκαμε άριστα με τον Πρόεδρο και τους κατοίκους του χωριού, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Την εκπομπή παρουσιάζει ο καταξιωμένος ερευνητής της ελληνικής λαϊκής παράδοσης Γιώργης Μελίκης.

«ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ-ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΕΤΡΩΤΙΩΤΩΝ»: στις 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο προαύλιο του σχολείου Πετρωτών, διοργανώθηκε παραδοσιακή βραδιά αφιερωμένη σε όλους τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας, τόσο στο Εξωτερικό όσο και στο Εσωτερικό της χώρας. 700 και πλέον άτομα, παραβρέθηκαν στη Συνάντηση αυτή των απανταχού Πετρωτιωτών, η οποία πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία και σε άκρως συγκινητικό κλίμα. Ένα αντάμωμα, που έχει καταστεί θεσμός εδώ και 15 έτη, αφού διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1998 έως και σήμερα. Το προαύλιο του κλειστού - εδώ και δεκαετίες - σχολείου, «ζωντάνεψε» στην κυριολεξία, αφού έσφυζε από κόσμο όλων των ηλικιών. Η νοσταλγία και οι αναμνήσεις, ήταν έκδηλες στα πρόσωπα των παρευρισκομένων. Οι αγκαλιές μεταξύ αγαπημένων και συγγενικών προσώπων, που ζουν και εργάζονται δεκαετίες μακριά από τη γενέτειρα γη, έδιναν και έπαιρναν. Ο σύλλογος μας συμμετείχε ενεργά στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, μαζί με την Τοπική Κοινότητα Πετρωτών και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Πετρωτών ΩΜΕΓΑ.

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ»: στις 17,18,19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις Φέρες, πραγματοποιήθηκε το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών. Τα θεσμοθετημένα αυτά συνέδρια, δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα, τους προβληματισμούς τους, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, αλλά και να εμπλουτίσουν τις θέσεις τους, για τη Μεγάλη Γη - τη Θράκη μας. Ο σύλλογος μας, έλαβε μέρος ενεργά, με εκπρόσωπους τον πρόεδρο Δ.Κελεμίδη, τον αντιπρόεδρο Β.Σισμανίδη και τον ταμία Στ.Κλαδουρίδη.


«ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»: από τις 21 έως και τις 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 40 μέλη και φίλοι του συλλόγου μας, πραγματοποίησαν μια μαγευτική τετραήμερη ψυχαγωγική απόδραση στα ιστορικά Σίβοτα Θεσπρωτίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εξορμήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος (Νησιά Παξοί και Αντίπαξοι) και στις πόλεις Πάργα και Ιωάννινα. Την εκδρομή επιμελήθηκε άριστα η γραμματέας του συλλόγου μας Χρ.Θεοχαρίδου.

«ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»: στις 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στην αίθουσα του συλλόγου και παρουσία 80 μελών, έλαβε χώρα ο ετήσιος Αγιασμός, που ετελέσθη από τον Πατέρα Σταύρο του Ιερού Ναού Μεταμόρφωση Σωτήρος.

«ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ»: στις 7 και 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ μέλη του συλλόγου μας, παρέστησαν στο διήμερο εορτασμό του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ Πετρωτών. Το ΔΣ εκπροσώπησαν ο ταμίας και η γ.γραμματέας του συλλόγου, Στ.Κλαδουρίδης και Χρ.Θεοχαρίδου, αντίστοιχα.

«ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΘΣ»: στις 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε παρουσία δεκάδων συλλόγων το 21ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων». Ο σύλλογος μας που είναι μέλος της ΠΟΘΣ, έλαβε μέρος με εκπρόσωπους τη γ.γ. Χρ.Θεοχαρίδου και τον αντιπρόεδρο Β.Σισμανίδη, ο οποίος κατέθεσε στοχευμένες προτάσεις για τις μελλοντικές δράσεις της Ομοσπονδίας.

«ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ»: από το μήνα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ, κάθε Πέμπτη από τις 10 έως και τις 12 το πρωί, η αίθουσα του συλλόγου λειτουργεί για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι παραπάνω δράσεις, δημοσιοποιήθηκαν στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης – εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και σε ενημερωτικά ιστολόγια στο διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΘΕΡΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ, ΓΙΝΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΡΩΓΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Κελεμίδης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου