Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ





Θέμα: ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΕΒΡΟΥ!

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Πετρωτά!», διατυμπάνιζε η διαφημιστική αφίσα και στην κυριολεξία πλημμύρισε από κόσμο, το «στολίδι» στην κορφή του Έβρου την περασμένη Κυριακή 17 Μαρτίου, όπου αναβίωσε με απόλυτη επιτυχία το πατροπαράδοτο έθιμο του χωριού, μοναδικό σ’ όλη τη Θράκη, ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ». Με σύμμαχο τον ήπιο καιρό, οι συνδιοργανωτές φορείς - το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού, ο "Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης", οι τοπικοί σύλλογοι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ακρίτες" Αλεξανδρούπολης, αναβιώσαμε έναν αυθεντικό Πετρωτιώτη «ΒΑΣΙΛΙΑ»!
80 και πλέον άτομα όλων των ηλικιών, απάρτιζαν την ακολουθία του ΒΑΣΙΛΙΑ και στην πλειοψηφία τους ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του χωριού!! Το πολύχρωμο αυτό ανθρώπινο «ποτάμι» ξεχύθηκε για τέσσερις ολόκληρες ώρες σε κάθε σοκάκι και γωνιά του οικισμού. Όλα τα σπίτια ήταν ανοιχτά, τακτοποιημένα και καθαρά και οι νοικοκυραίοι χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, υποδέχονταν την πολυπληθή ακολουθία με νόστιμα τοπικά εδέσματα και χειροποίητες λιχουδιές. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ αφού μοίρασε ολόψυχες ευχές σ’ όλο το χωριό, κατέληξε με την πομπή του στην κεντρική πλατεία, όπου έγινε αναπαράσταση των γεωργικών εργασιών και η ανάδειξη του ΒΑΣΙΛΙΑ για το επόμενο έτος. Το έθιμο ολοκληρώθηκε με το μεγάλο κυκλικό χορό για όλον τον κόσμο ως αργά το απόγευμα. Οι εκατοντάδες επισκέπτες, που προτίμησαν να επισκεφθούν τον παραδοσιακό οικισμό των Πετρωτών, δικαιωθήκαν πολλαπλά για την επιλογή τους. Είναι σίγουρο ότι, η μοναδική αυτή εμπειρία της άμεσης βίωσης του εθίμου, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες όλων!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Οι συνδιοργανωτές φορείς, ευχαριστούμε θερμά:
-Τον άξιο ΒΑΣΙΛΙΑ μας Παναγιώτη Καραγκιοζίδη και τη Βασίλισσα Σούλα Μαλουσίδου, καθώς και τους σεβαστούς γονείς του Σκαρλάτο και Νεραντζούλα, καθώς και όλη την αξιότιμη οικογένεια του.
-Τους πολυάριθμους επισκέπτες από όλο τον Έβρο, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
-Την 50μελή αντιπροσωπεία του "Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης Θεσσαλονίκης", που ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα μόνο και μόνο για να παρακολουθήσει ειδικά το έθιμο μας. Αποκτήσαμε άλλον έναν Φίλο, με τον οποίο σίγουρα θα πορευτούμε σε κοινούς δρόμους στο άμεσο μέλλον.
-Όλους τους αγαπητούς κατοίκους και τα μέλη των τοπικών συλλόγων του χωριού, που υποδέχθηκαν τους επισκέπτες με τη γνωστή καραμπαϊώτικη φιλοξενία και συνάμα βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του το έθιμο.
-Τα πάνω από 120 αξιέπαινα μέλη μας, από τον "Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης" και τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ακρίτες" Αλεξανδρούπολης, που στήριξαν και τη φετινή συνδιοργάνωση του εθίμου προς όφελος του χωριού, ανταποκρινόμενοι άμεσα στην πρόσκληση μας, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα για την επιτυχία της αναβίωσης!
-Τους πολυτάλαντους μουσικούς από το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά», που «έδεσαν» αρμονικά με το έθιμο: Σπύρος Στράτος-γκάιντα, Αλέξης Παρτινούδης-θρακιώτικη λύρα, Άγγελος Στράτος-νταούλι, Στράτος Πασόπουλος-καβάλι/φωνή, Δημήτρης Καραπαναγιωτίδης-ούτι, Σωκράτης Γουγουλίδης-ήχος.
-Το τηλεοπτικό δίκτυο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ. Ιδιαίτερα δε, τις εκπομπές αφιερωμένες στα Πετρωτά και το έθιμο και συγκεκριμένα, τον σεβαστό Πασχάλη Λυγούδη με την εκπομπή του «Επιστροφή στις Ρίζες» και φυσικά την αγαπημένη μας Κατερίνα Στογίδου με την εκπομπή της «Πάντα Παίζει Κάτι», διότι συνέβαλλαν καθοριστικά στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης. Όπως επίσης, τον Στάθη Πατσουρίδη και όλη την ομάδα παραγωγής των εν λόγω εκπομπών. Σας ευχαριστούμε ολόψυχα Φίλοι μας, για το τέλειο τηλεοπτικό αποτέλεσμα, με τη σωστή παρουσίαση και αισθητική. Είστε πάντα καλοδεχούμενοι στον τόπο μας!
-Τον Γιάννη Βαβαλικούδη και όλη την οικογένεια  του «Ράδιο Έβρος», καθώς και τον Χρήστο Τυρμπάκη-«Ράδιο Σκάι Φυλάκιο», που με τα συνεχή και στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα για το έθιμο επί μια εβδομάδα, πέτυχαν τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση του κόσμου!
-Τον Σταύρο Παπαθανάκη, για τις αξιόλογες πολυάριθμες φωτογραφικές δημοσιεύσεις στο ηλεκτρονικό περιοδικό του «ΒΟΡΕΑΣ», αφιερωμένες στο πατροπαράδοτο έθιμο του χωριού μας, με επισκεψιμότητα που αγγίζει ήδη τις 4.000!
-Όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: τις εφημερίδες Ελεύθερη Θράκη, Γνώμη, Επαρχιακός Τύπος, Πολίτης της Θράκης, Μεθόριος, τους αντίστοιχους ραδιοφωνικούς σταθμούς και την ΕΡΑ Ορεστιάδας, καθώς και τα ιστολόγια/blogs: ThrakisTime Gr, ThrakiNea, Faros24.gr, Gatzoli Evros, Piazza del Popolo, Φάρος Αλεξανδρούπολης, evros24.gr, Thrakinews Gr, Alexandroupolis On Line, που δημοσίευσαν/ανακοίνωσαν τα δελτία τύπου μας, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην άμεση ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για συμμετοχή.
-Όλους τους φίλους μας στο διαδίκτυο, που κοινοποίησαν την αφίσα του εθίμου, βοηθώντας μας έτσι στην ακόμα μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της.
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ έκλεψε δικαιολογημένα την παράσταση! Μετά από πάρα πολλά χρόνια, η άριστη νέα αρχή που κάναμε πέρσι, είχε αποδεδειγμένα φωτεινότερη συνέχεια φέτος. Με χαρακτηριστικά στοιχεία, την πολύ καλή οργάνωση, τη θετική διάθεση και προπάντων τη μεγάλη αγάπη όλων μας, για το χωριό και το έθιμο. Εφέτος προσθέσαμε ακόμα ένα λιθαράκι στο μοναδικό αυτό έθιμο, με το παραδοσιακό βραδινό γλέντι την παραμονή. Γεγονός επιτυχημένο που ολοκλήρωσε την αναβίωση του.
Υποσχόμαστε ακόμα καλύτερη συνέχεια του χρόνου! Ευχόμαστε ολόψυχα στο νέο ΒΑΣΙΛΙΑ Χρήστο Κατσουλίδη του Κυριάκου και της Τασούλας, καθώς και σ’ όλη την οικογένεια του - Δύναμη και Υγεία!
Φιλικά,
Για τους συνδιοργανωτές Φορείς
Δημήτρης Κελεμίδης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου
Πετρωτιωτών Αλεξ/πολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου