Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΩΤΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Αμμοχώστου 2,  Τ.Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη
Τηλ: 2551031702, 6945849355 / E-mail: politistikos.sullogos.petroton@gmail.com

Αλεξανδρούπολη, 10 Μαρτίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 52                                                                                                             Προς: Μ.Μ.Ε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΤΡΙΓΩΝΟΥ - ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΟΥ «ΒΑΣΙΛΙΑΣ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Πετρωτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης, οι τοπικοί σύλλογοι Πετρωτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ακρίτες" Αλεξανδρούπολης, συνδιοργανώνουμε το έθιμο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» στην αυθεντική του μορφή, όπως γιορτάζονταν τα πολύ παλιά χρόνια και προσκαλούμε όλους εσάς, να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!
Μετά από πάρα πολλά χρόνια, η άριστη νέα αρχή που κάναμε πέρσι έχει συνέχεια, η οποία είναι ακόμη καλύτερη, φωτεινότερη. Αναβιώνουμε έναν παραδοσιακό γνήσιο Πετρωτιώτη «ΒΑΣΙΛΙΑ»! Ένα μοναδικό έθιμο για όλον τον Έβρο.
Σας παροτρύνουμε να προτιμήσετε τον παραδοσιακό οικισμό των Πετρωτών και θα δικαιωθείτε πολλαπλά για την επιλογή σας. Η παράδοση, τα χρώματα, οι γεύσεις, αλλά και η συγκίνηση, η νοσταλγία και οι αναμνήσεις κυριαρχούν στα Πετρωτά!

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΟΥ: Όσοι βρεθείτε από τις 10 το πρωί, θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να βιώσετε όλη την αυθεντική αναπαράσταση του εθίμου και ταυτόχρονα να ‘‘ανακαλύψετε’’ τα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού. Η πομπή ξεκινά από το σπίτι του Παράσχου Τσιλονίδη - παππού του εφετινού ''ΒΑΣΙΛΙΑ'' Καραγκιοζίδη Παναγιώτη. Ακολουθεί περιφορά της ακολουθίας του ''ΒΑΣΙΛΙΑ'' σ’ όλο το χωριό, με χορούς και τραγούδια υπό τη συνοδεία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων της ''Εβρίτικης Ζυγιάς''! Όλα τα νοικοκυριά καλωσορίζουν την πομπή με κεράσματα και τη ξαποστέλνουν με ολόψυχες ευχές. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ μοιράζει ευχές για καλή σοδειά, για τη χρονιά που έρχεται!
Στις 1 το μεσημέρι ο ''ΒΑΣΙΛΙΑΣ'' καταλήγει στην ΠΛΑΤΕΙΑ του χωριού, όπου ακολουθούν:
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: Όργωμα, Σπορά και Θέρισμα.
Κοπή πίτας και ανάδειξη νέου ''ΒΑΣΙΛΙΑ''.
ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΕΩΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ
Από τις 7 το απόγευμα έως αργά το βράδυ στο αναψυκτήριο του υψώματος ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ, διοργανώνουμε ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ με ζωντανή μουσική, ψητά και κρασί!

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ
Από τις 11 το πρωί στο ύψωμα ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ νηστίσιμα και για όσους θέλετε να τηρήσετε την παράδοση του χαρταετού, μπορείτε να πετάξετε τους χαρταετούς σας και συνάμα να απολαύσετε την πανοραμική θέα από τα 500 μέτρα, στο σταυροδρόμι μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για όσους από εσάς (από την Αλεξ/πολη), ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το έθιμο, μπορείτε έως και την Παρασκευή 15/3 να δηλώσετε συμμετοχή. Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ θα γίνει ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ (στις 7.30 το πρωί), με σημείο αναχώρησης, τα γραφεία του "Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτιωτών Αλεξ/πολης", στην οδό Αμμοχώστου 2 (πίσω από το Πολυκλαδικό, στο δρόμο του ρέματος Βανικιώτη). Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ στις 4 το απόγευμα. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, επικοινωνήστε μαζί μας, στα τηλέφωνα 6945849355 (Δημήτρης Κελεμίδης) και 6976589693 (Χρυσούλα Θεοχαρίδου).
Φιλικά,
Για τους συνδιοργανωτές Φορείς
Δημήτρης Κελεμίδης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου
Πετρωτιωτών Αλεξ/πολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου