Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Σήμερα η παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Γιάννη Μητράκα στο 21ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης

Την Δευτέρα 16 Ιουλίου στις 9:00 το βράδυ στον χώρο της Έκθεσης Βιβλίου στην παραλία της Αλεξανδρούπολης θα γίνει η παρουσίαση του συγγραφικού έργου του μεγάλου Θρακιώτη ζωγράφου, Γιάννη Μητράκα. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στο βιβλίο του "Σαμοθράκη Μυριαγαπημένη ουρανόεσσα".

Ο Γιάννης Μητράκας κάνει πάντα πολύ ιδιαίτερα πράγματα με την δική του εικαστική γλώσσα να κινείται με την παλέτα του.. μέσα από μια χρωματολογία που τον κάνει ξεχωριστό, με εμπνεύσεις, μορφές, σχήματα, που καθιέρωσαν την δική του εκφραστική σχολή στην ζωγραφική.

Κινείται με άνεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γεννήθηκε στον Προβατώνα Έβρου το 1936. Σπούδασε Πρόνοια και εργάστηκε ως Κοινωνικός Λειτουργός και προϊστάμενος Διοικητικο-οικονομικής Μέριμνας στη ΔΑΠ-ΔΕΗ.

Ζωγραφίζει από 10 χρονών και έχει κάνει πάνω από 75 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στον Λευκό Οίκο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Γενεύης, σε πολλά σημεία της ελληνικής γης, στις Πινακοθήκες των Δήμων Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Σπάρτης, Χαλκίδας, Κύμης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Έχει φιλοτεχνήσει τις εικόνες που έγιναν τα γραμματόσημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον εορτασμό των 2000 χρόνων της Χριστιανοσύνης και εκδόθηκαν από τα ΕΛΤΑ, και έχει βραβευτεί με πάνω από 18 βραβεία και διακρίσεις.

Ο Γιάννης Μητράκας πιστεύει ότι η ζωγραφική και η αγιογραφία είναι χάρισμα χαράς και εκφραστικής αγαλλίασης, αλλά και έτσι εκφράζει το μεγαλείο των θεμάτων και μηνυμάτων και σχεδίων και συμβόλων και μνημειακών συνθετικών παραστάσεων και χρωματικών απειροαπεικονίσεων. Κάτοχος των στοιχείων της λαϊκής τέχνης και ζωής, ο Γ. Μητράκας εκφράζεται τα οράματα του παρελθόντος, τα οποία μετουσιώνει μ’ ένα δικό του ολότελα τρόπο και στη συνέχεια τα ενσαρκώνει με τον χαρακτήρα του, θα γράψουν οι κριτικοί τέχνης αναλύοντας το φαινόμενο Μητράκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου