Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ



Θέμα:  Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Πετρωτά Τριγώνου! - αναβίωση εθίμου «ΒΑΣΙΛΙΑΣ»
"Χαρά σε σένα Πετρωτά, του Έβρου το καμάρι,
που σκαρφαλώνεις στην πλαγιά με ομορφιά και χάρη!
Είσαι για με το καύχημα, χωριό μου αγαπημένο!
Είσαι και για το Τρίγωνο διαμάντι στολισμένο!"

«Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Πετρωτά!», διατυμπανίζει η ενημερωτική αφίσα της εκδήλωσης, όπου μετά από πάρα πολλά χρόνια, θα αναβιώσει ο "ΒΑΣΙΛΙΑΣ", το πατροπαράδοτο έθιμο του χωριού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτών Αλεξανδρούπολης, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Πετρωτών και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος "Ακρίτες" Αλεξανδρούπολης, συνδιοργανώνουν το έθιμο στην αυθεντική του μορφή και προσκαλούν όλους εσάς, να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!
Πραγματικά, μια παραδοσιακή και συνάμα ευχάριστη Καθαρά Δευτέρα, θα περάσετε όσοι από εσάς προτιμήσετε το παραδοσιακό χωριό των Πετρωτών και θα δικαιωθείτε πολλαπλά για την επιλογή σας! Οι λόγοι πολλοί: όσοι βρεθείτε από τις 10 το πρωί, θα έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε όλη την αυθεντική αναπαράσταση του εθίμου και ταυτόχρονα να ‘‘ανακαλύψετε’’ τα παραδοσιακά μονοπάτια του χωριού. Θα γευτείτε το μεθυστικό τοπικό κρασί, τη ζεστή παραδοσιακή φασολάδα και τη σπιτική λαγάνα!
Ιδού και το πρόγραμμα:
10:00  Αναβίωση εθίμου με την περιφορά της πομπής του ΒΑΣΙΛΙΑ σ’ όλο το χωριό, με χορό και τραγούδι, με τη συνοδεία  παραδοσιακής ορχήστρας. Καλωσόρισμα της πομπής από τα νοικοκυριά με κεράσματα. Ευχές ΒΑΣΙΛΙΑ για καλή σοδειά, για τη χρονιά που έρχεται.
13:00  Πορεία της πομπής του ΒΑΣΙΛΙΑ προς την πλατεία του χωριού:
ü      Αναπαράσταση γεωργικών εργασιών: Όργωμα, Σπορά, Θέρισμα.
ü      Κοπή πίτας και ανάδειξη νέου ΒΑΣΙΛΙΑ.
ü      Το χορό ανοίγουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πετρωτών και «Ακρίτες» Αλεξ/πολης.
ü      Θρακιώτικο Γλέντι για όλους Εσάς, με την παραδοσιακή ορχήστρα του Παναγιώτη Μπαμπουρδά. Χορός και Τραγούδι έως αργά το απόγευμα!
Για όσους έχετε μικρά παιδάκια και θέλετε να τηρήσετε την παράδοση του χαρταετού, αλλά και για τους πιο ‘‘ανήσυχους’’ και περιπετειώδεις τύπους, μπορείτε να ανεβείτε στο ύψωμα «Ανεμόμυλος», όπου θα πετάξετε τους χαρταετούς σας (με σίγουρη επιτυχία, λόγω υψόμετρου..!) και συνάμα να απολαύσετε την πανοραμική θέα από τα 500 μέτρα, στο σταυροδρόμι μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, στην κυριολεξία!
Αναμένεται εφέτος, τα Πετρωτά να κλέψουν την παράσταση! Και δικαιολογημένα, αφού η θερμή φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων, η αυθεντική βίωση του εθίμου και το τρικούβερτο παραδοσιακό γλέντι, θα πείσουν και τον πιο δύσκολο επισκέπτη!
Σημείωση: για όσους από εσάς - από την Αλεξανδρούπολη - ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το έθιμο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, έως και το Σάββατο 25/2 για να δηλώσετε συμμετοχή. Η μετάβαση θα γίνει με λεωφορείο την Καθαρά Δευτέρα (7.30 το πρωί), με σημείο αναχώρησης, τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτών Αλεξανδρούπολης, στην οδό Αμμοχώστου 2. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας, στο τηλ 6945849355 (Δημ. Κελεμίδης).

Φιλικά,
Για τους συνδιοργανωτές Φορείς

Δημήτρης Κελεμίδης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου
Πετρωτών Αλεξ/πολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου