Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. Α. ΓΙΑΛΑΜΑ ΣΤΟ 9ο Π.Σ.Θ.

Κυρίες και κύριοι
Αγαπητοί συμπατριώτες
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου χαιρετίζει το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που ξαναεπέστρεψε στην πόλη που πρωτοξεκίνησε.
Ευχόμαστε να είναι το τελευταίο μιας σειράς συνεδρίων που αποδείχθηκαν ανούσια για την Θράκη , αλλά ταυτόχρονο το μεταίχμιο για την ανανέωση του θεσμού και την επανατοποθέτησή του σε άλλες βάσεις με τα νέα δεδομένα που έχουμε.
Αγαπητοί σύνεδροι. Τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δεν προλαβαίνουμε ούτε να τα δούμε, πόσο μάλλον να συμμετέχουμε στην δημιουργία τους. Για άλλη μια φορά είμαστε απλοί παρατηρητές των όσων γίνονται στην Θράκη μας, γιατί δεν δώσαμε την πρέπουσα προσοχή όταν κάποιες ‘Κασσάνδρες’ μας ειδοποιούσαν . Ίσως και γιατί  η κατάρα της φυλής, η διχόνοια μας, να το επέβαλε.
Και φθάσαμε στο σήμερα να γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αφελληνισμού της Θράκης με χιλιάδες λαθρομετανάστες που καθημερινά περνούν από τα σύνορά μας ανεξέλεγκτα αφενός και άλλους τόσους να μας φέρνει το αθηνοκεντρικό κράτος για προσωρινή λένε φιλοξενία , αφετέρου. Ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν το αντιμετωπίσαμε με την πρέπουσα σοβαρότητα.
Έτσι. Χωρίς προστασία, με την ισχύ αποικιοκρατικών νόμων, με καθημερινή αιμορραγία ανθρωπίνου δυναμικού προς το εξωτερικό κυρίως, η Θράκη δεν είναι και στην καλύτερη εποχή της..
Επειδή όμως  ουδέν κακόν αμιγές καλού, αισιοδοξούμε. Ο πλούτος της Θράκης αναγνωρίζεται επίσημα. Οι νέοι αποικιοκράτες  ανακαλύπτουν τον τόπο μας και μαζί με αυτήν την νέα εξέλιξη, έρχεται και η αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει σε αυτήν την  αρχέγονη περιοχή. Κάτι καλό. Προς όφελός μας.
Και δεν εννοώ την φημολογούμενη οικονομική ανεξαρτησία της Θράκης ή τα φανταστικά σενάρια για μια ενιαία ανεξάρτητη Θράκη που ακούμε τελευταίως. Ούτε βεβαίως ότι θα γίνουν έργα σαν την Εγνατία που ναι μεν διευκόλυνε πολύ την ζωή μας , αλλά ερήμωσε δεκάδες χωριά και κατασκευάστηκε όταν πλέον είχαμε εξοντώσει γεωργία και κτηνοτροφία. Έτσι τους μόνους που βοήθησε πραγματικά και συνεχίζει να βοηθά η κατασκευή της Εγνατίας , είναι τους γείτωνές μας τους Τούρκους που με ελάχιστα έξοδα μεταφέρουν γρήγορα και με ασφάλεια τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.
 Για άλλα καλά μιλώ.
Είναι ευκαιρία ό,τι και αν έχουν δρομολογήσει κάποια κέντρα (εσωτερικού ή εξωτερικού), να προωθήσουμε την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά. Τα ήθη. Τα έθιμά μας. Την ιστορία μας. Να τα αναδείξουμε και φυσικά να τα διαφυλάξουμε. Να μην αλλοιωθούν. Να οργανωθούμε στην φιλοξενία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό.
Σε αυτό θα βοηθήσει η δημιουργία του Ινστιτούτου Θρακικών ερευνών. Για το οποίο σε 2 Π.Σ.Θ. (Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου)πάρθηκε  απόφαση και δεσμεύτηκαν τοπικοί άρχοντες για την υλοποίησή του. Μια πρόταση της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. που συμπλήρωσε …15 έτη. Και φυσικά δεν αισιοδοξούμε ότι θα γίνει, γιατί κάποιοι ΄δικοί’ μας, δεν το θέλουν.
Σήμερα ερχόμαστε με μια άλλη πρόταση. Παραπλήσια. Χωρίς πολλά έξοδα , αφού το Ινστιτούτο θα χρειαζόταν αρκετές χιλιάδες ευρώ σύμφωνα με την μελέτη.
Κάθε δήμος της Θράκης να δημιουργήσει Κέντρο Θρακικών Μελετών. Υπάρχουν συμπατριώτες μας που μπορούν να βοηθήσουν εθελοντικά. Είτε είναι ερευνητές , είτε επιστήμονες , είτε απλοί συλλέκτες . Περιμένουν απλώς κάποιον να κάνει την αρχή. Τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα αν δεν τα δούμε σαν ευκαιρία για αρπαχτή, μπορούν να βοηθήσουν.
Να δημιουργηθούν βάσεις δεδομένων για ότι έχει σχέση με την ιστορία και λαογραφία των Θρακών. Μιά τράπεζα πληροφοριών. Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. μπορεί να βοηθήσει κάθε έναν που θα αναλάβει την πρωτοβουλία. Και όλα αυτά τα κέντρα να υπάγονται στην διαρκή γραμματεία των παγκοσμίων συνεδρίων.
 Αντί οι δήμοι και η περιφέρεια να διοργανώνουν διάφορες αξιόλογες κατά τα άλλα πολιτιστικές εκδηλώσεις , μπορούν να στραφούν σε άλλου είδους προσφορές προς τους πολίτες και τον τόπο. Καλές οι συναυλίες, οι διάφορες εκθέσεις, οι παρουσιάσεις, οι χοροί και τα τραγούδια. Αυτά όμως μπορεί να τα διοργανώσει ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος. Και ίσως καλύτερα από τους αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους. Με μεγαλύτερη επιτυχία.
Συμπατριώτες. Να μην αφήσουμε την αδράνεια να κυριαρχήσει στην ζωή μας. Η απροθυμία για συνεργασία που ήταν αισθητή τις προηγούμενες δεκαετίες πρέπει να δώσει την σκυτάλη στην επιθυμία για δημιουργία. Η κρίση το επιβάλει, καθώς  φέρνει ευκαιρίες για συνεργασίες.
 Η συμμετοχή του Δ.Π.Θ. είναι αναγκαία. Οι μικροκομματικές και μικροπροσωπικές διαφορές πρέπει να παραμεριστούν. Αυτή η συνεργασία είναι ευκαιρία να αρχίσει με το ιστορικό και εθνολογικό τμήμα του Δ.Π.Θ. και την γραφή της ιστορίας μας. Της ιστορίας της Θράκης. Από τους αρχαιότατους χρόνους μέχρι σήμερα. Γνωρίζω ότι δεν είναι απλή υπόθεση αλλά θα συμβάλει τα μέγιστα στην μελλοντική μας πορεία.
Πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν μας για να συμβάλλουμε δημιουργικά στο μέλλον. Εδώ μιλάμε για την συνέχιση της ύπαρξής μας. Έχουμε όλα τα εφόδια για να πετύχουμε.
Ακόμα και η γή μας το θέλει.
 Βλέπουμε ότι η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχίζει να φέρνει στο φως αρχαίες θρακικές πόλεις, όπως αυτή δίπλα στον Πύργο της Βουλγαρίας που ανακοίνωσαν προχθές. Βεβαίως οι αρχαιολόγοι μας εδώ δεν μπορούν να κάνουν κάτι και λόγω οικονομικής ύφεσης και λόγω αποκλειστικής τους ενασχόλησης με τα αρχαιολογικά της κάτω Ελλάδας. Έτσι  παρακολουθούμε μόνο τις επιτυχίες των γειτόνων μας.
Πολλά μπορούμε να αναφέρουμε που δεν βοηθούν στο να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Ας περιοριστούμε όμως στα του συνεδρίου. Επιμένουμε και σήμερα ότι πρέπει να διοργανώνεται εξ ολοκλήρου από τις ομοσπονδίες. Με συνοδοιπόρους Δήμους, περιφέρεια αλλά και υπουργεία.
Να είναι ανεξάρτητο από κάθε κομματικοπολιτική εξάρτηση.
Και φυσικά να είναι αντάξιο της ιστορίας μας.
Να αποδεσμευτεί από το Πανθρακικό προσκύνημα στην Παναγιά την Κοσμοσώτειρα του 15Αύγουστου.(Ας αντιγράψουμε λίγο τους Ποντίους που το προσκύνημα στην Παναγιά Σουμελά δεν έχει καμία σχέση με τα συνέδριά τους.) Ο χρόνος διεξαγωγής του, μέσα στο κατακαλόκαιρο, δεν ενδείκνυται.
Αγαπητοί Θράκες και Θράσσες. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε έναν στόχο σε κάθε μας συνέδριο, τον οποίο θα υλοποιούμε στην διάρκεια των τριών ετών που χωρίζει το ένα συνέδριο από το άλλο. Να δώσουμε νόημα στα συνέδριά μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να παρατηρήσω ένα λυπηρό γεγονός. Κατά τις ημέρες του συνεδρίου  πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι διοργάνωσαν εκδηλώσεις που δεν είχαν φυσικά σχέση με το συνέδριό μας. Και αυτό το θεωρώ άστοχο. Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους πολιτιστικούς φορείς μας να ασχοληθούν με τα του συνεδρίου τότε δυστυχώς απέχουμε αρκετά από την όποια  επιτυχία. Βεβαίως δεν φταίνε οι σύλλογοι που απογοητευμένοι από τα προηγούμενα συνέδρια, απομακρύνθηκαν από τις διαδικασίες.(ίσως αυτό να επεδίωκαν κάποιοι από τους  διοργανωτές). Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να για να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτιστικών φορέων και να νιώσουν ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών όχι μόνο τους αφορά αλλά είναι η ίδια η ψυχή τους.

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΚΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΥΣΙΑ. ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΓΓΕΛΜΕΝΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΛΕΜΕ ΣΑΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. ΚΑΚΩΣ ΕΙΧΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΤΟΣΥ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑ. ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕ ΧΑΡΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΦΑΙΡΙΔΙΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΦΑΙΡΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΨΑΧΝΕ ΚΑΦΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΤΟΧΟΥΣΕ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή