Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

ΑΥΡΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών στις Φέρες

Περισσότεροι από 200 απόδημοι Θρακιώτες, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, και πολλοί άλλοι από την Ελλάδα, θα λάβουν μέρος στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που θα πραγματοποιηθεί στις Φέρες από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, με θέμα «Η Θράκη στο Παγκόσμιο Στερέωμα».

Φιλοδοξία των διοργανωτών του συνεδρίου, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, είναι να αποτελέσει μία ουσιαστική «πλατφόρμα» συζήτησης, πάνω σε ζωτικά θέματα που απασχολούν την ακριτική περιοχή...

«Στόχος μας είναι να δώσουμε τα ερεθίσματα για έντονο προβληματισμό, εγρήγορση και ενεργοποίηση, ώστε να προβάλλουμε τις σωστές λύσεις και να αποτρέψουμε τη δρομολόγηση διαδικασιών, που θα ανακόψουν την ανάπτυξη της Θράκης» τόνισε, μεταξύ άλλων, στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του συνεδρίου, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.

«Στον πυρήνα των συζητήσεων θα βρεθούν θέματα, όπως η αναβάθμιση της λειτουργίας του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, η δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης, για την οποία οι απόψεις διίστανται, αλλά και η δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών, στην οποία είμαστε αντίθετοι, όπως και στην εξόρυξη χρυσού, που θα έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Καινοτομία του φετινού συνεδρίου είναι ότι στην έναρξή του δεν θα γίνουν χαιρετισμοί, πλην του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. Όλες οι άλλες ομιλίες θα κατατεθούν γραπτώς και θα δημοσιευθούν στο έντυπο που θα κυκλοφορήσει, ως είθισται, μετά τη λήξη των εργασιών.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο Φερών, θα είναι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος.

Οι εισηγήσεις στο πρώτο μέρος των εργασιών, στις 18 Αυγούστου, θα αφορούν στην ιστορία του τόπου. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Παναγιώτης Καρακατσάνης θα μιλήσει για τις επιδράσεις της Ορφικής Σκέψης στη συγκρότηση και εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, ενώ η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιφιγένεια Βαμβακίδου θα αναφερθεί στον ξεριζωμό του Θρακικού Ελληνισμού.

Σε ειδική ενότητα θα γίνει συζήτηση για τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης, με ομιλητή τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μόσχο Πολυσίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν με την έγκριση των ψηφισμάτων, που όπως είπε ο κ. Λαμπάκης, θα εκφράζουν την λαχτάρα και την αγωνία των συνέδρων για το μέλλον της Θράκης, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις.

Την Κυριακή, 19 Αυγούστου, οι σύνεδροι θα παραστούν στη θεία λειτουργία στο ναό της Παναγιάς της Κοσμοσώτηρας, το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Θράκης και ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, που χτίστηκε το 1151-1152 από τον Σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό.

Την Παρασκευή 17 Αυγούστου ώρα 18:30 καθώς και το Σάββατο 18 Αυγούστου ώρα 08:45 μπροστά από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης θα υπάρχουν λεωφορεία για τη μετακίνηση των πολιτών που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 9ου Παγκοσμίου Συνεδρίου 2012.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

19:00: Έναρξη συνεδρίου - Χαιρετισμός Δημάρχου Αλεξανδρούπολης
Κλειστό Γυμναστήριο Φερών.

Κεντρική ομιλία από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ.κ. Άνθιμο
Κλειστό Γυμναστήριο Φερών.

21:30: Συναυλία με τη χορωδία της ενορίας της Αγίας Κυριακής Αλεξανδρούπολης
Ανοιχτό Θέατρο Φερών.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012
Κλειστό Γυμναστήριο Φερών

09:30 – 11:00: Εισηγήσεις
• Παναγιώτης Καρακατσάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ.: «Οι επιδράσεις της Ορφικής Σκέψης στη Συγκρότηση και Εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας».
• Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Π.Δ.Μ.: «Ο ξεριζωμός του Θρακικού Ελληνισμού».
• Μόσχος Πολυσίου, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Γ.Π.Α.: «Η συμβολή του Πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης».

11:00 – 11:30: Διάλογος: Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις.

11:30 - 12:00: Διάλειμμα – Καφές.

12:00 - 14:00: Ομιλίες από εκπροσώπους Ομοσπονδιών - Συμπεράσματα.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

8:00: Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτηρας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμου.

Ανάγνωση ψηφίσματος.

11:00: Καφές στην Άνω Πλατεία Φερών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου