Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ ΕΒΡΙΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ 'ΕΒΡΟΥ ...ΑΥΡΕΣ' . ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Παρουσίαση βιβλίου
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ
ΟΜΑΔΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΕΒΡΟΥ … ΑΥΡΕΣ
1Ο ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
Εκδόσεις Θρακικός Οιωνός
Αλεξανδρούπολη 2011 (σελίδες 190)

Την 29 Μαΐου 2011 ώρα 9 -10.30 μ.μ. στην Αλεξανδρούπολη στην αίθουσα του συλλόγου Κυρίων και Δεσποινίδων 14ης Μαΐου 78 έγινε παρουσίαση του 1ου Ανθολογίου ποιητών του Έβρου υπό την αιγίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Ε.ΠΟ.Φ.Ε. που εκπροσωπεί 113 πολιτιστικούς συλλόγους του Έβρου και ιδρύθηκε το 1994.
Το βιβλίο παρουσιάζει ανέκδοτα ποιήματα 63 δημιουργών του Έβρου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. (ομάδα ποίησης και λογοτεχνίας) από όλα τα μέρη της γης και μέσα σε 4 μήνες προέκυψε αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα γράφει στον πρόλογο ο Κος Αθανάσιος Γιαλαμάς, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε..
Στην εισαγωγή η Κα Μαρία Φίλου φιλόλογος γράφει:
Με την πρώτη μάτια ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει την σχηματοποίηση των ακόλουθων θεματικών κύκλων (η σειρά αναφοράς βάσει της αναλογίας): α) Φιλοσοφικός Κύκλος, β) Ερωτικός Κύκλος, γ) Ψυχογραφικός Κύκλος, δ) Πατριωτικός Κύκλος και ε) Επίκαιρος Κύκλος. Ο φιλοσοφικός κύκλος, πιστός στα ιδεώδη της Ελληνικής διαλεκτικής, παραθέτει μια ποικιλία τρόπων του ευ ζην καλώντας τον αναγνώστη να προβεί κι αυτός σε εξέταση της κοσμοθεωρίας του. Ο ερωτικός κύκλος, βαθιά λυρικός, τρυφερός και ευτυχής, μα και αναρχικός, πονεμένος και αδιέξοδος σωματοποιεί τις εκστασιακές στιγμές του Έβρου. Ο ψυχογραφικός κύκλος αποδεικνύεται ιδιαίτερα θαρραλέος καθώς οι δημιουργοί αυτοαποκαλύπτονται αυτοσαρκαζόμενοι και αυτοκρινόμενοι αποδεικνύοντας την υψηλή ηθική στάθμη των σκεπτόμενων ανθρώπων στην εποχή της απαξίας του πνεύματος. Ο πατριωτικός κύκλος συντηρεί την αποστολή της Θράκης μας ως σώμα στηρίζον τον Ελληνισμό, ως Φάρο που καθοδηγεί τα πλεούμενά μας σε Δύση και Ανατολή. Ο επίκαιρος κύκλος μεταφέρει την αγωνία των Εβριτών / Εβριτισών για το μέλλον μιας Ελλάδας κατακλυζόμενης από μια ναρκωκοιμισμένη –και με την έννοια αυτή και μόνο – ανεπαρκούς νεολαίας και από την αθρώα λαθρομετανάστευση (αξίζει να τονιστεί εδώ η λεπτότητα αναφοράς στους ίδιους τους λαθρομετανάστες ως αγωνιζόμενους ανθρώπους με σκληρή μοίρα).
Το υπέροχο εξώφυλλο –οπισθόφυλλο είναι του Κου Αλέξανδρου Γιαννόπουλου, τα πολύ όμορφα σκίτσα στο εσωτερικό του βιβλίου είναι του Κου Αλέξανδρου Γιαννόπουλου και του καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο RISTO. Η επιμέλεια της έκδοσης της Κας Φίλου Μαρίας και της Κας Σικλαφίδου Αικατερίνης. Η παρουσίαση ήταν πολύ επιτυχημένη. Με την εισαγωγή και συντονισμό του Κου Δημήτρη Κολιού δημοσιογράφου οι κυρίες Φιλίτσα Ελευθεριάδου, Σικλαφίδου Αικατερίνη, Χατζοπούλου Εύη, Σιδερά Αθηνά και ο Κος Ακριτίδης Αλέξανδρος διάβασαν και σχολίασαν αποσπάσματα από τα ποιήματα όλων των δημιουργών που ανθολογούνται στο βιβλίο. Κάθε ποιητής ανθολογείται με 1 έως 3 ποιήματα. Η κυρία Κυργίδου Σταματία έπαιξε πιάνο και τραγούδησε και ο Κος Γαμπράνης Δημοσθένης έπαιξε φλογέρα στα ενδιάμεσα των παρουσιάσεων. Έγινε αναφορά και στην επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως επειδή συνέπεσε η ημέρα της παρουσίασης με την αποφράδα ημέρα της άλωσης και η Κα Κυργίδου τραγούδησε ένα σχετικό τραγούδι.
Ευχόμαστε καλό ταξείδι σ’ αυτό το 1ο Ανθολόγιο ποίησης της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. και ευχόμαστε ή μάλλον μπορεί να είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει θεσμός και θα επαναλαμβάνεται η έκδοσή του κάθε χρόνο, με νέες συμμετοχές,

Δρ. Πασχάλης Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου