Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Νέα εποχή για το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Η μόνιμη έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουνίου. Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ν. Έβρου απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα στο κοινό της πόλης για συμμετοχή στη νέα αυτή εποχή που ανοίγεται για το Μουσείο.
Η υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου.
Η έκθεση αρθρώνεται μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.
Η μόνιμη έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή και τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.
Σύντομο ιστορικό του Μουσείου
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, η λειτουργία του οποίου αποτελεί βασική δραστηριότητα του Συλλόγου Αρχαιοφίλων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου, στεγάζεται στο κτίριο του συλλόγου που ανεγέρθηκε στη δεκαετία του 1990, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το έργο του μουσείου, κατά τις δύο δεκαετίες της ύπαρξής του, περιλαμβάνει πλήθος αξιόλογων εκθέσεων, παρουσιάσεων και διαλέξεων, σε μια αδιάλειπτη δραστηριότητα, που το καταξίωσε ως ένα σημαντικό φορέα παιδείας και πολιτισμού της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια οι συλλογές του μουσείου εμπλουτίστηκαν και περιλαμβάνουν φωτογραφικά αρχεία, τεκμήρια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής, οικογενειακά κειμήλια, πίνακες και αντικείμενα, με κορυφαία τη δωρεά της συλλογής Ελένης Φιλιππίδη, με σαρακατσάνικες ενδυμασίες.
Το Ιστορικό Μουσείο ολοκλήρωσε τη μόνιμη έκθεσή του που αφορά στην ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες των αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή, όπως και ενότητα για τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν.
Η έκθεση αρθρώνεται μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές αρχειακού υλικού συλλεκτών και εθνικών και τοπικών φορέων, (Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, ΕΛΙΑ–ΜΙΕΤ κ.α.)
Η έκθεση και το περιεχόμενο των συλλογών του μουσείου είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας πολλών συντελεστών και ολοκληρώθηκε με την προγραμματική σύμβαση των φορέων Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου, Υπερνομαρχίας Ροδόπης Έβρου και αποτελεί την απαρχή μιας νέας φάσης της δραστηριότητάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου